molukkenDe Molukse Keuken wordt door de jonge generaties welbewust in stand gehouden. Het meest sprekende voorbeeld is wel de traditionele Molukse papeda, een glazige sagopap die behoort te worden geslurpt. Deze heeft een min of meer symbolische funktie gekregen: “Je bent geen Molukker, als je geen papeda kunt eten.”

Papeda is een pap die dient als basisvoeding op de Molukken en Irian Jaya en is in deze delen van Indonesië de vervanger van rijst.

Papeda wordt gemaakt van sagumeel/sagomeel, dat met koud water wordt aangelengd tot een gladde pap. Vervolgens worden aan deze zetmeelpap voortdurend scheutjes water toegevoegd.

Er moet dan constant geroerd worden om klonteren te voorkomen. De pap begint na verloop van tijd te verglazen en op te stijven. Op dat moment is de papeda klaar.

Veel smaak zit er niet aan deze pap, die ook geen hoge voedingswaarde heeft. Daarom wordt papeda vaak vermengd met groenten of vis. Groentenat wordt vaak gebruikt om papeda wat pittiger te maken. En speciaal is de papeda die met kokoswater bereid en daarna met geraspte kokos vermengd is.

Vis en schaaldieren worden ook vaak aan de papeda toegevoegd. Gebeurt dat niet dan krijgt men te weinig belangrijke vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen.

Vlees wordt bijna nooit gecombineerd met papeda. Daarvoor is het te schaars en te duur. Papeda wordt met een lange pincet? van bamboe gegeten, meestal uit een gemeenschappelijke pot of ook wel uit kleinere kommen (halve kokosnoten), waarin dan heel behendig met twee stokjes (niet met een lepel) wordt geschept. Papeda wordt dan uit de kommetjes geslurpt en het is geen schande dat dat wordt gehoord door de tafelgenoten.

Tijdens de tochten naar de oost van de VOC was het belang van het kleine eiland Ambon ontdekt in verband met de kruidnagels en nootmuskaat. Nadat de Spanjaarden en Portugezen er door de Nederlanders uitgeschopt waren, nam de VOC de specerijenhandel over. De bevolking werd gedwongen om onder ongunstige voorwaarden alleen specerijen te kweken voor de VOC. Door de VOC werden hier enorme winsten mee behaald, welke uiteraard (!) niet ten goede kwamen aan de bevolking van Ambon.
De Molukse gerechten zijn vaak gemaakt op basis van vis, sago, cassave, zoete aardappel en groenten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s